2013. március 14., csütörtök

Kötött kislány kabát

A kötött kislány kabát részletes leírása, ahogy ígértem.   

Kellemes meleg viselet, a még hűvös kora tavaszi hónapokra.           


Méretek:

hossza: 67 cm
derék bőség: 80 cm
derék magasság nyaktól mérve: 30 cm
ujj hossza nyaktól mérve: 60 cm
(visszahajtható)

12 éves kislánynak készült


Patent mintának köszönhetően rendkívül rugalmas, idomul a testalkathoz, mondhatni együtt nő a gyerekkel, így garantáltan több szezonban is használható! :)



előzményeket itt olvashatod:

A kötött kabát megvásárolható a Meskán, Genver kézműves boltjában.


Felhasznált fonal:                                                                       


ICE márkájú GIANT WOOL


Anyaga:  30% gyapjú, 70% acryl, kevert fonal.
Vastag szálú: 50 g, 80 m.
Tű: 5-ös
30 fokon gépben mosható, nem veszíti el a tartását.

Felhasznált mennyiség: két csomag, 2x8 gombolyag

A fonal a teszten remekül vizsgázott.
Ha szeretnél ilyen fonalat beszerezni vedd fel velem a kapcsolatot! :)


Koncepció:                

Az alapminta kettő sima kettő fordított patentminta, a felső résznél

az első és negyedik sima oszlopot meghagyjuk úgy ahogy van a második harmadikat megcsavarjuk. Így két sima oszlop között kialakul egy csavart oszlop. Ezt ismételjük, akár mekkora méretben is kötjük meg a kabátot, figyeljünk a minta szimetrikus kialakítására.

Alsó résznél a felső mintából kiindulva, minden második csavart oszlopot ívesen kiszaporítjuk, lásd a fotón. Tehát az íves részt egy egy csavart oszlop szegélyezi.

Az ívek száma is tetszőlegesen alakítható.

Kellemes formát ad a kabátnak.



Patentminta: kettő sima, kettő fordított. Alapmintánk.





Csavart minta, alap minta:

hat szem, kettő sima, kettő fordított, kettő sima. Patentmintából kialakítva, minden hatodik sorban csavarás. 3-3 szemet keresztezünk egymással, megőrizve a patentmintát.

Szaporítás: A szem elejébe és hátuljába 1-1 szemet kötünk, így plusz egy szemet kapunk.

Azt, hogy a szaporított szem sima vagy fordított legyen, azt a patentmintához kell igazítani.

Ahol csavarásos minta is van ott az újonnan kialakult oszloppal csatlakozunk a többihez, vagyis ha éppen csavarásos sort kötünk és a szélén megvan a szükséges hat szem a mintához akkor csavarunk, csatlakozva a többi oszlop mintájához.


Hogy igazán szép legyen a szaporítás, az elválasztó szem előtti szemet szaporítjuk és az elválasztó szem második szemét. Az első szemet simán lekötjük.

Gomblyuk kialakítása: az első fordított oszlopban egy szem lekötésével alakítottam ki a gomblyukat melyet a vissza sorban vissza szaporítunk, a hatodik sorban az elsőt, majd 12 soronként a következő négyet. 


Elkészítés:

A kabátot fentről kezdtem a gallér kialakításával 64 szem plusz 1-1 szélszem, patentminta, kettő sima kettő fordított és 14 sort kötöttem. Mivel a gallért kihajtjuk, ezután a munka hátoldalát tekintjük a munka elejének.



A gallér utolsó két sorában mindkét oldalon plusz  4-4 szemet szaporítunk, (72, plusz 1-1 szélszem)

a gombolás kialakításához.





Szemleosztás az egyes elemek kialakításához:



76 szem, 1-1 szélszem.
szélszem, 14 szem patentminta (eleje) két szem elválasztó oszlop (simán kötjük, ebből szaporítunk) 10 szem patentminta (úja), két szem elválasztó oszlop (simán kötjük), 18 szem patentminta (háta) 2 szem elválasztó oszlop (simán kötjük), 10 szem patentminta (úja) 2 szem elválasztó oszlop (simán kötjük), 14 szem patentminta, (eleje) szélszem.

Rögtön az első sorban kezdjük a szaporítást az elválasztó két szemből, fent leírtak szerint.
A munka visszáján úgy kötjük ahogy van, fokozott figyelmet fordítva a szaporított szemekre, hogy illeszkedjenek a patentmintába.

Tetszés szerint alakítható, hány csavart oszlop mintát szeretnénk bele tenni, esetünkben elől egy- egy nagy minta van (lásd koncepció), hátul pedig kettő nagy minta. 

Az első sorban fontos hogy megfelelően osszuk le a szemeket!


Eleje: szélszem, kettő sima kettő fordított (ebben a fordított oszlopban készülnek a gomblyukak) kettő sima kettő fordított a következő kettő sima kettő fordított kettő sima (hat szem-ből) lesz a csavart minta ez a nagy minta jobb oldali csavart oszlopa, a többi szemet hozzá szaporítjuk menet közben.


Úja: (jobb és bal egyaránt) kettő sima, (ez lesz az első csavart minta bal fele) kettő fordított, kettő sima (sima oszlop  középen), kettő fordított, kettő sima (ez lesz a második csavart oszlop jobb fele) a többi szemet hozzászaporítjuk. Az úján két csavart mintás oszlopot kötünk, az új kialakításának leírása szerint dolgozunk. 

Háta: kettő sima, kettő fordított kettő sima, csavart minta ez a jobb oldali hátsó minta bal széle. Kettő fordított, kettő sima, kettő fordított, a hát közepén végig megy egy sima oszlop mely elválasztja a két nagy mintát. Kettő sima, kettő fordított, kettő sima, csavart oszlop lesz a bal nagy minta jobb fele.


A fotón szépen látszik kirajzolódni a minta ahogy haladunk a munkával.


A 10 sorban elkezdjük a csavart mintát, a nyolcadik csavarásnál érjük el a kellő méretet, hónaljat és választjuk szét az elemeket.



Az elemek szétválasztása:



az elejét átkötjük segéd tűre (szélszem + 41 szem) a két elválasztó szemet lekötjük,  az úját (64 szem) megkötjük majd a hátát (72 szem) is átvesszük segédtűre és a másik elejét (41 szem + szélszem) is majd megkötjük a másik úját (64 szem) is. Ezt követően  az elejét és a hátát egybekötve készítjük el.



Új kialakítása:

kezdő szemszám 64, (hónaljnál)  majd minden második sorban egy  egy szemet lekötünk (7 szer) míg el nem érjük az ötven szemet az úját megkötjük tetszőleges hosszúságban, esetünkben 60 cm.

Kislányoknál visszahajtható, ezért a végére nem tettem csavart mintát, kettő sima kettő fordított patentmintával alakítottam ki a visszahajtásra szánt részt.



Ha mindkét újával kész vagyunk a két elejét és a hátát egybe vesszük a segédtűről és egyben kötjük tovább.



Derék kialakítása:



Minta ezen a ponton: 12 csavart oszlop melyet egy egy sima oszlop választ el, a szélén plusz egy egy sima oszlop a gombolás miatt került kialakításra.

Három csavart mintát kötünk a kialakult felállásban majd elkezdjük kialakítani az íves mintát. Ez a derék rész, igény szerint hosszabbra is köthetjük a kislány testalkatához igazítva.


Alsó rész kialakítása: (íves minta)

A második csavart oszlopból kialakítjuk az eleje íves mintáját, az ötödik és a nyolcadikból a hát rész két íves mintáját, a 11-ik csavart oszlopból pedig a másik eleje íves mintáját kötjük meg.


A megjelölt csavart mintába 30-30 szemet szaporítunk, soronként kettőt középről kiindulva patentmintába kötve, így kapjuk meg a fotókon látható íves mintát.

9 csavart mintát kötöttem az alsó részen.

Ha hosszabbra kívánjuk kötni a kabátot, az alsó részt kössük tovább, de amennyiben nagyobbra szeretnénk kötni (magasabb kislányra kötünk) a derékrész is meg kell  hosszabbítani az arányok megtartása végett.

A kabát alján a szemek ahogy vannak úgy kötjük le. (kettő sima- kettő fordított) A patentminta  jó tartást kölcsönöz a kabátnak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése