2013. február 12., kedd

Csak egy gombolyag volt kettő.

Csak egy gombolyag, második variáció nyakmelegítőre.


Felhasznált anyag egy csodaszép többszínű 100 g-os gombolyag, 400 m vékony szálú különböző színárnyalatokban kapható.
Helyettesíthető bármilyen azonos paraméterekkel rendelkező fonallal. 

3,5 -es tűvel kötöttem, az eredmény laza kellemes, könnyed, selymes tapintású felület.

Manapság igen divatos kendőt kötni, ez a modell alkalmas a kendőkötés technikájának elsajátítására, kezdőknek is ajánlom.

Fentről középen kezdünk és folyamatosan szaporítunk, a végeredmény egy háromszög alakú kendő, 135 cm a hosszabb oldala, 82 cm a két rövidebb oldala. 
Mérete alapján kislányoknak, vagy vékony testalkatú lányoknak vállkendőként is használható hűvös napokon, de alapból nyakmelegítőnek szánom. 

Kezdés:

A hosszú oldal közepén kezdünk, három szemmel, fordítottan kötjük, majd következő sorban három szemet felszedünk szintén fordítottan kötjük a sort, harmadik sorban ismét három szemet felszedünk és fordítottan kötjük.
Eredmény 9 szemes sor (lusta kötéssel)

Hetedik sortól kezdjük a kendő mintájának kialakítását, széleken három három szem lusta kötés, belső felületet simán kötjük, folyamatos szaporítással érjük el a kendő háromszög alakú formáját.

Hetedik sor: 3 szem fordított, három szem sima, három szem fordított.
Nyolcadik sor: 3 szem fordított, egy ráhajtás, három szem sima, egy ráhajtás, három szem fordított.

Minden páratlan sort fordítottan kötünk.


Tizedik sor: 3 szem fordított, egy ráhajtás, egy szem sima, egy ráhajtás egy szem sima, egy ráhajtás egy szem sima, egy ráhajtás, három szem fordított.
Tizenkettedik sor: 3 szem fordított, egy ráhajtás, három szem sima egy ráhajtás, egy szem sima egy ráhajtás, három szem sima, egy ráhajtás, három szem fordított.
Tizennegyedik sor: 3 szem fordított, egy ráhajtás, öt szem sima egy ráhajtás, egy szem sima egy ráhajtás, öt szem sima, egy ráhajtás, három szem fordított.

Minden páros sorban két-két szemmel több sima szemünk lesz a két -két oldalon az előző ráhajtásokból adódóan, minden páratlan sort fordítottan kötünk. (pirossal jelölve a változó)

Aki még nem ismeri a kendő kötés eme technikáját talán ijesztőnek tűnhet az egész, hogy is lesz három szemből egy ekkora kendő, megnyugtatásként azt tudom mondani hogy már a tizenkettedik sor magasságában szépen kialakul a két fele a kendőnek és csak úgy adja magát a minta, nem kell tőle tartani. :)

A leírtak szerint haladunk, hetven ráhajtás után (középső oszlop) az az oda vissza 140 sor minta után, (ez lehet kevesebb is tetszés szerint) kötünk egy sor mintát alábbiak szerint:

Egy szélszem, két szemet simán összekötünk egy ráhajtás, két szemet simán összekötünk egy ráhajtás egészen a sor végéig ismételve. A következő sorban fordítottan kötünk minden szemet.
És még kötünk egy fordított sort, majd a következő sorban (a színén a munkának) fordítottan lekötjük a szemeket.

A cél hogy a szélekhez hasonlóan lusta kötéssel zárjuk a munkát ezt megelőzően egy lyuk mintás sort  kötöttünk szintén az oldalsó szélek mintázatát imitálva.


Jó munkát kívánok!

Gyöngyvér


A kendő megvásárolható a Meskán Genver kézműves boltjában. :)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Gyöngyvér!
    Nekem az a kendő rombusz alakú lett, nem háromszög. Nem kellett volna valahol összekötni szemeket?
    Üdv.: M. Györgyi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Györgyi, örülök, hogy sikerült "egyenesbe hozni" a kendőt! :)

    Gyöngyvér

    VálaszTörlés